Slevy

Aktuálně nejsou žádné slevy.

Opuncie jako elixír mládí

 Pichlavý kaktus by se na první pohled mohl zdát jako rostlina neužitečná pro zdraví či kosmetické využití. Opak je však pravdou. Pod jeho drsnou slupkou se skrývá skutečně úžasný potenciál. Ale až v posledních letech se o opuncii začíná více hovořit. Olej ze semen této rostliny totiž dává přírodní kosmetice nástroj, jak se postavit procesu stárnutí a udržet si dlouho mladistvý, pěstěný vzhled.

Marocká lahůdka s domovem v Americe

Opuncie patří mezi rostliny, kterým se v Maroku daří. Lidé je pěstují cíleně z několika důvodů. Fungují zde ve výsadbách podobně jako habrové nebo tújové živé ploty.  Chrání před větrem a vzdušným prouděním neseným pískem jako přirozená zelená bariéra. To je však jen začátek.

Opuncie je považována za ovoce. Může být využívána jak v čerstvém stavu, tak rozličně upravovaná.  Maročané ji nejraději kandují a využívají tak plody tohoto ovoce jako lahodnou pochutinu, která díky sladké chuti zpříjemní horké dny.

Tuto rostlinu bychom našli ale také v jiných částech světa – například na jihoamerickém kontinentě nebo třeba v Indii. Aztékové ji hojně využívali, jak ukázaly archeologické nálezy, a dokonce byli prvními šlechtiteli této pozoruhodné plodiny.  

Ekologická produkce

Námi využívaný olej pochází z ekologického zemědělství přímo z Maroka, kde máme nad výrobním procesem spolehlivou kontrolu díky pomoci certifikačních organizací, jakými jsou například ECOCERT nebo Soil Association.

Rozhodli jsme se pro opunciový olej poměrně nedávno. Ve spolupráci s Nottingham Trent University jsme vyvinuli receptury, které oddalují díky vhodné kombinaci rostlinných olejů a dalších bioaktivních složek procesy stárnutí. Věříme, že opunciový olej je složkou budoucnosti. Dokáže obnovit oxidačním stresem poničenou strukturu pleti a podpořit její imunitu. Buňky jsou jeho působením výrazně omlazené. Tím dokáže pozastavit nebo eliminovat degenerativní procesy, které způsobují příliš rychlé stárnutí pokožky vlivem působení znečištěného prostředí či stresu.

Efektivní továrna na živiny

Jako všechny kaktusy má ráda teplé slunečné podnebí a snese značně nehostinnou půdu. Hospodaří totiž velice efektivně s vodou a dokáže tak přežít pouštní a polopouštní podmínky, které si dokážeme jen stěží představit. Přesto syntetizuje ve svých buňkách řadu užitečných živin. Nejčastěji je v souvislosti s euroamerickou kulturou zmiňována rozpustná i nerozpustná vláknina, která by měla být nápomocna při kontrole hmotnosti. To proto, že na sebe váže přebytečné tuky a sacharidy již v trávicím traktu. Také má mimořádně příznivý vliv na zažívání zejména alergiků nebo jedinců postižených zánětlivými onemocněními střevní sliznice. Přesto však není tím nejzajímavějším na opuncii dužina, nýbrž to, co ukrývá uvnitř. Semena.

Nejdražší olej na světě?

Je to skutečně tak, opunciový olej je ten nejdražší na světě. Jeho výroba je totiž dosti náročná. Množství plodů opuncie je omezené a vyžaduje ruční práci. Nejprve je třeba osekat ostny. Plody se rozříznou a vyjmou se z nich maličká semena. Ta se šetrně strojově lisují za studena a vzniká tak vysoce kvalitní olej. Zachovává si cenné vlastnosti.

Kde je tedy háček? Proces výroby je skutečně trnitý. Ale na ceně oleje se především významně podílí to, jaké množství plodů je třeba získat na výrobu jednoho litru této téměř zlatem a drahým kamením vyvažované tekutiny. Jsou to stovky kilogramů. Přesněji na vylisování 1000 ml oleje je nutné získat 800 kg opuncie. To je neuvěřitelně velký objem plodů s relativně malou výtěžností. Ale výsledek stojí za námahu i investice.

Elixír mládí z pouště

Opunciový olej má nejvyšší obsah nenasycených mastných kyselin ze všech rostlinných olejů – omega-3, omega-6, omega-7 i omega-9. Obsahuje obrovské množství vitamínu E, čímž překonává dokonce i arganový olej. Dále jsou mezi živinami zastoupeny vitamín K1 a betakaroten, fytosteroly a polyfenoly. Mají antioxidační účinky, chrání pokožku před působením volných radikálů a tím zpomalují proces stárnutí pleti.

V kosmetickém světě patří k surovinám, které se vyznačují skvělými anti-agingovými vlastnostmi. Pokožku s vráskami vyhlazuje, vyživuje, zvláčňuje. Posiluje tvorbu kolagenu, čímž dochází k vypnutí a zpevnění kožní tkáně a kontur tváře, krku i dekoltu. Mimo to podporuje intenzivní hydrataci kůže. To znamená, že je schopen vláhu v pleti udržet. Úroveň hydratace závisí na stavu vnitřního prostředí organismu. Vláha pletí prostupuje zevnitř ven. Opunciový olej posiluje bariéru, která dokáže vodu fixovat v hlubokých vrstvách kůže. Výrazně podporuje svěží, zdravý vzhled. Působí také antibakteriálně, protizánětlivě a zklidňuje. Je proto vhodný pro všechny typy pokožky.

Excelentní vstřebatelnost

Stejně jako olej z plodů argánie trnité se dokáže i ten ze semen opuncie neuvěřitelně rychle vstřebávat do pokožky, aniž by za sebou zanechával nepříjemný mastný film. Řadí se k tzv. suchým olejům. Nevadí tak ani lidem, kteří jinak olejové složky v kosmetice špatně snášejí. Neucpává pleť, nechává ji volně dýchat a podporuje přirozené regenerační procesy a hojení drobných nedokonalostí. Lze jej doporučit pro všechny typy pleti, pro všechny stavy pokožky, nejvíce však jako prevenci předčasného stárnutí a jako prostředek uchovávající mládí.