Slevy

Aktuálně nejsou žádné slevy.

Krása ukrytá v růži damašské

Nepatří snad mezi královny květin? Je to taková miss mezi všemi kvetoucími poklady Země. Tato pichlavá kráska je obdivovaná tisíce let. Na východě, na západě, na jihu i na severu. Podmanila si svými květy a líbeznou vůní celičký svět. A v kosmetické branži se stala nenahraditelnou. Není považována jen za symbol lásky, vášně a krásy, ale ve středověku symbolizovala také mlčenlivost, moudrost a tajemství. Dokáže vyjádřit víc než tisíc slov.

Marocký klenot z města Warzázát

My v Moroccan Sense se ale vracíme ke kořenům, z nichž vzešly všechny tyto krásné odrůdy. Využíváme růži damašskou, kterou pěstujeme přímo v Maroku v údolích nedaleko městečka  Warzázát. Tento marocký Hollywood není znám jen pro řadu snímků, které se zde natáčely, ať už šlo o Gladiátora Ridleyho Scotta nebo filmy z produkce slavných filmových studií Cla, Atlas nebo Kanzman. Jeho velkým pokladem jsou právě přírodní podmínky jižního úbočí pohoří Atlas, kde se damašské růži daří. Toto místo patří k nejslunečnějším v celé zemi. Zdejší výpěstky dávají krásné květy, z jejichž okvětních plátků vzniká jeden z nejdražších éterických olejů světa – ten růžový. 

Jako v alchymistické dílně

Růžový olej se vyrábí stále stejnou metodou už od středověku, kdy se před macerací začala dávat přednost destilaci. Dnešní destilační aparatury se ale od těch ze 13. století značně změnily. Proces zpracování květů se odehrává se ve složité a rozměrné aparatuře z nereznoucí oceli. Růžové plátky se nasypou do destilační nádoby, kde se zahřejí pomocí horké páry. Ve vysoké teplotě ze svých rostlinných pletiv uvolňují růže těkavé vonné látky. Při průchodem celým zařízením dojde také k prudkému zchlazení, kdy se z „vonné růžové páry“ oddělí růžová voda a olej. Růžový olej zůstává na hladině květové vody, z níž se ručně nebo strojově sbírá. Zdálo by se, že růžový olej je jediná cenná věc, jíž lze z květů získat. Opak je však pravdou. Na první pohled odpadní látka – růžová voda – je v kosmetickém odvětví i v potravinářství vysoce ceněná.

Za co prý může květina, jíž říká se růže

V aromaterapii se nejčastěji využívá éterický růžový olej, který má mnoho blahodárných účinků. Zklidňuje, uvolňuje starostmi a stresem obtěžkanou mysl, nervovou soustavu a vlastně celé tělo. Navozuje pocit klidu a pohody. Pomáhá od bolestí hlavy. Ženám dává tato mocná esence prostředek, jak se se svým ženským já, se svou vnitřní bohyní spojit a uvědomovat si, jakou má v sobě každá dívka, matka či babička sílu, něhu, lásku, vášeň a krásu.

Růžová voda po těchto vznešených květech také voní. Esence aromatických látek je zde ale ve velice naředěné podobě. A tak není potřeba s růžovou vodou nakládat tak opatrně jako s čistým esenciálním olejem, který by měl být vždy před použitím zředěna na příslušnou koncentraci.  Přesto je aroma patrné na první přivonění.

Hydrolát z růže má celou řadu možných využití. Uplatňuje se hojně v kosmetice, kde slouží jako vynikající zklidňující tonikum pro všechny typy pokožky, od zralé po problematickou či dětskou a alergickou. Obsahuje antioxidanty, látky působící protizánětlivě. V minulosti tak byl hydrolát často používán jako prostředek pro výplach očí při zánětu spojivek, dnes se však dává přednost odvaru světlíku lékařského.  Z růžové vody se často dělají obklady na zanícenou, mdlou nebo unavenou pokožku, jimž navrací barvu, svěží vzhled, hydrataci, pevnost. Tento produkt lze použít také ke zvlhčení pleti před aplikací oleje. Díky tomu se pak olej či hutný krém lépe vstřebává a nezanechává pocit mastnoty. Všechny produkty z růže podporují v pleti regenerační procesy. Ne jinak tomu je u růžové vody. Blahodárně působí na redukci odřenin, puchýřů, jizviček, barevných nedokonalostí. Oddaluje předčasné stárnutí.

Marocké ženy růžovou vodu využívají v horkých dnech jako osvěžující prostředek. Stačí párkrát stříknout, projít růžovou mlhou a horké počasí je snesitelnější. Dá se využít i jako pomocník při líčení. Funguje totiž jako přírodní fixační sprej na make-up, díky němuž je líčení trvanlivější a přirozenější. Zkuste růžovou vodu schválně se svým oblíbeným pudrem nebo minerálním podkladem. Uvidíte, že výsledek bude potěšující.

 NÁŠ TIP Pleťová a vlasová maska nebo tělový zábal Dopřát by si je měl každý alespoň jednou za čas. A pokud preferujete míchání vlastních „maskovacích“ kompozic ze suchých surovin, zkuste si namíchat například tu z našeho jílu rhassoulrůžové květové vody a kapičky arganového oleje. Nechte působit 15 minut a smyjte vlažnou vodou. Pak se na sebe usmějte v zrcadle a užívejte si krásu rozzářené a vyživené pokožky.

Naše růžová voda je registrována jako kosmetický přípravek, proto ji prosím používejte s tímto v souladu.

Sladká tečka

Rádi bychom vám růži představili ještě v jiném světle. Využívá se také v kuchyni, zvláště v cukrářství. Z okvětních plátků lze udělat báječný sirup, bonbony nebo lahodné zklidňující nebo naopak únavy zbavující čajové směsi. Dokáží ozdobit dort, zmrzlinu i čokoládovou pěnu. Možná už jste měli možnost pochutnat si na kandovaných poupatech, růžových pralinkách nebo třeba limonádě, kterou si hravě připravíte i doma. Tato květina umí být okouzlující i v kuchyni. A mimo to dokáže také ozdravit a osvěžit.

Růžová voda tonizuje dobře také vnitřní prostředí organismu. Už jedna malá sklenička dokáže únavu dobře přemoci a probudit v těle i v mysli více energie. Mimo to odkyseluje a harmonizuje, poradí si také s bolestí hlavy a podle čínské medicíny ochlazuje. Zvlášť se proto jako nápoj nebo jeho základ hodí v letním období.

Sladkosti? Koláčky, želé, muffiny? I zde může hydrolát z růže damašské perfektně posloužit. Dodá pokrmům osvěžující nasládlý nádech. Hojně se využívá ve francouzské, marocké nebo turecké kuchyni. Zkuste ji přidat také do osvěžujícího freshe, domácího sorbetu nebo čajového pečiva.