Slevy

Aktuálně nejsou žádné slevy.

Tajemství arganového oleje

Arganový olej je součástí našich produktů. Patří mezi typické marocké suroviny, které dobývají svět. Kladné reference sbírá po celém světě. My sami máme k arganovému oleji velice blízko. Naše rodina v Maroku dokonce několik stromů vlastní a s důsledností o tento rodinný poklad pečuje. Úrodu arganových oříšků poskytujeme kooperativám, které z nich následně vyrábí tekuté marocké zlato, jeden z nejdražších olejů na světě. V čem jeho kouzlo spočívá a kde se vůbec arganový olej vzal? Na to vám rádi odpovíme v tomto příspěvku.

Příběh jediného rostlinného druhu

Arganový olej pochází z oříšků argánie trnité (Argania Spinosa). Tato dřevina patří k endemitickým organismům a najdeme ji pouze na jednom jediném místě na planetě. V jihozápadní části Maroka, jíž ještě stále obývají potomci berberských kmenů, kteří tuto vzácnou surovinu využívají dlouhou dobu. Prostředí, kde argánie roste, by se dalo charakterizovat jako polopoušť s těžko proniknutelným kamenitým terénem.  Aby odolávala přírodním vlivům, vyvinula si dlouhé kořeny, které sahají mnohdy až do hloubky 40 metrů pod povrch, tedy do vrstev podloží, kde bychom nalezli rezervoáry vysoce kvalitních a čistých podzemních vod.  Rostliny dorůstají až 10 metrů, dožívají se až 200 let. Plodit začíná po 15. roce od vyklíčení.

Tvrdý oříšek: od sklizně k oleji

Z každého stromu lze sklidit 10-30 kg plodů, jež jsou považovány za ovoce. To v průběhu dozrávání mění barvu ze zelené na žlutou. Po sklizni se plody suší. Arganový oříšek je potřeba zbavit slupky a poté rozbít.  Uvnitř se nachází mezi dvěma a pěti mandličkami, které jsou vstupní surovinou pro získávání oleje. A právě tato nepravidelnost v počtu mandliček uvnitř každého plodu je svým způsobem unikátní. Jsou proto zpracovávány výhradně ručně.  Mandličky je třeba nejprve zpracovat na hustou pastu na speciálním kamenném mlýnku. Poté se hmota hněte ručně podobně jako těsto, dokud se z ní nezačne uvolňovat olej. Nebo se v maličkých převážně ženských manufakturách neboli strojově lisuje. Proces výroby oleje je nejen náročný, ale také nákladný a vyžaduje čas.

Pro naše výrobky vybíráme olej strojově lisovaný, ne však rafinovaný. Je na rozdíl od toho ručně vyráběného čistší, zbavený vody a dalších nečistot. Díky tomu tak snadno nepodléhá oxidaci a udržuje si déle své příznivé vlastnosti. Přitom si ponechává všechny důležité látky a živiny.

Je to omezený zdroj!

Z Maroka pak tato surovina míří do celého světa, kde se řadí k nejdražším kosmetickým i kulinárním surovinám. Arganový olej je totiž velice omezený zdroj. Jak jsme již řekli, roste na jediném místě světa. K výrobě jednoho litru oleje je zapotřebí až 30 kg mandliček. To odpovídá sklizni až z pěti stromů argánie trnité. Odhaduje se podle informací UNESCO, že v Maroku roste na 20 milionů těchto stromů.

Navíc má tento olej ale pěsticí i chuťové kvality, jež nemají obdoby. Jeho pečující vlastnosti ve velkém začali využívat Francouzi a naučili to prakticky celý svět. Arganový olej je doslova tekutým zlatem, po němž je vysoká poptávka. Tyto faktory přispívají k jeho rostoucí ceně. V současnosti se řadí k nejdražším olejům na planetě.

Určitým indikátorem kvalitních produktů s obsahem arganového oleje může být tedy také cena. Neměla by být rozhodně příliš nízká, jinak se může jednat o výrobek, který byl pančován jinými rostlinnými oleji a neobsahuje garantované množství suroviny s odpovídajícími kvalitativními parametry.

Marocké „arganové komunity“

Koupí produktů s argonovým olejem z ověřených zdrojů jsou však také podporovány malé vesnické komunity, které o arganové háje pečují a mají na starost celý proces výroby této hodnotné suroviny. Od sklizně, prvotního zpracování oříšků až po čistění oleje a jeho přípravu pro přepravu. To vše je z většiny pečlivá ruční práce založená na dlouholetých zkušenostech, jíž se věnují především místní ženy. Díky příjmu z těchto aktivit se zlepšuje ekonomická situace celého společenství, přístup ke vzdělání, vzájemné vztahy nebo ochrana arganových porostů, které jsou dnes součástí světového kulturního dědictví UNESCO.

Chutná a podporuje zdraví

Na první pohled si lze všimnout, že za studena lisovaný arganový olej má svou typickou vůni a barvu. Jeho chuť je hořká. Proto pro kulinární účely bývají mandličky nejprve praženy a posléze dále zpracovávány. Jejich chuť se zjemní a dostane lahodný oříškový nádech.  Tento olej může být využíván do všech pokrmů na závěr pro dochucení, na ryby, do salátů, zálivek, dressingů, dipů, ale pracují s ním občas i cukráři. Konzumace arganového oleje je velice prospěšná. Tento poklad z Maroka totiž obsahuje celou řadu lidskému organismu užitečných látek:

  • nenasycené mastné kyseliny, z 80% kyselina linolová (omega-6) a olejová (omega-9) – příznivě působí na kardiovaskulární a nervovou soustavu
  • vitamín E – zlepšuje kvalitu pokožky, omlazuje, vyznačuje se antioxidačním působením, chrání buněčné membrány před působením volných radikálů,
  • vitamín F – posiluje kůži a vlasy, čistí cévy od tukových plátů, zlepšuje metabolismus tuků,
  • fytosteroly – chrání organizmus před karcinogeny, podílí se na regulaci hladiny cholesterolu v krvi,
  • skvalen – předchází nadměrnému ukládání tuku v cévách, posiluje cévní stěny, reguluje hormonální funkce,
  • karotenoidy – vyznačují se antioxidačním působením, chrání imunitní systém.

Arganový olej tedy není jen chutným zpestřením každodenní kulinářské praxe, ale přináší řadu benefitů, z nichž může naše tělo těžit. Omlazuje organismus, má protizánětlivé účinky, chrání kardiovaskulární systém, napomáhá regulovat hladinu cholesterolu v krvi, chrání játra i pojivové tkáně, může být prospěšný v předcházení degenerativních změn na buněčné úrovni. Příznivě působí na mozek.

V několika kapkách: krása, mládí, regenerace

V kosmetickém průmyslu se však využívá arganový olej získávaný za studena ze surových mandlí. Díky tomu je v oleji zachována co možná nejvyšší koncentrace pěstících bioaktivních látek.  

Mezi nimi se nacházejí již zmíněné antioxidanty z rodiny tokoferolů, které pleť chrání před nežádoucími vlivy prostředí, oxidačním stresem a tím pádem působením volných radikálů, jež zapříčiňují předčasné stárnutí. Arganový olej vykazuje skvělé účinky v prevenci tvorby vrásek, stejně jako v ošetření zralé pokožky, jíž přináší dávku mladistvosti, energie a potřebných živin.

Zabraňuje přesušování pleti například vlivem klimatizace nebo klimatických podmínek, udržuje ve všech vrstvách kůže optimální míru hydratace. Pleť je po ošetření vláčná a šťavnatá. Patří k nejlepším prostředkům v péči o suchou pokožku.

Olej z argánie trnité posiluje přirozenou ochrannou lipidovou bariéru na povrchu pleti, zlepšuje imunitu kůže a má hojivé a regenerační účinky. Je využíván v péči o ekzematickou i aknózní pleť. Omezuje tvorbu séba, čímž zabraňuje vzniku zánětlivých procesů na povrchu kůže, tiší je a zmírňuje zarudnutí. Potlačuje nadměrnou tvorbu mazu a má na pleť celkově harmonizační účinky.

Díky přítomnosti vitaminu F dokáže zlepšit hutnost pokožky. Je tedy ideálním společníkem například v době těhotenství, kdy je pokožka velice namáhána a dokáže předcházet tvorbě strií.

Posiluje vlasy i nehty, činí je lesklé, zabraňuje třepení konečků a přesušování vlasového vlákna vlivem stylingové úpravy horkým vzduchem.

Arganový olej se rychle vstřebává, nezanechává pocit mastnoty a prostupuje do všech vrstev pokožky. To jej činí unikátním a lze je doporučit pro každý typ pleti, a to i pro ty uživatele, kteří dříve oleje špatně snášeli kvůli pocitu přetrvávající mastnoty na povrchu kůže.

V péči o krásu a zdraví nemá arganový olej žádné kontraindikace.